Aan de slag met persoonlijk leiderschap, teamontwikkeling en organisatieontwikkeling?

De Management Drives methode geeft inzicht EN concrete handvatten

In de snel veranderende wereld van vandaag is effectief leiderschap cruciaal voor het succes van elke organisatie. Het “Management Drives” model biedt in die dynamische wereld houvast door inzicht te geven in de drijfveren van individuen en in de dynamiek binnen teams en organisaties als geheel. Management Drives is een waardevolle voorspeller van gedrag passend bij de individuele drijfveren en dat maakt het goed hulpmiddel om optimaal gebruik te maken van ieders drijfveren.

Drie niveau’s

Het Management Drives model identificeert zes verschillende drijfveren met bijhorende kleuren die elk hun betekenis hebben op persoonlijk, team en organisatie niveau. Het model is uniek omdat het een verbinding maakt tussen die drie niveaus; Individueel leiderschap, Teamontwikkeling en Organisatieontwikkeling en cultuur.

De matrix en kleuren

Management Drives onderscheidt zich door het gebruik van de Management Drives matrix. Deze matrix is opgebouwd rond de zes drijfveren en vereenvoudigt het proces van reflectie en verbinding tussen drijfveren, gedrag, culturen en ontwikkelingen. Dankzij de duidelijke kleuren voor de drijfveren en de praktische toepassingen is de matrix gemakkelijk te onthouden en toe te passen voor gebruikers.
Het model van Management Drives kleuren beschrijft zes drijfveren. Elke drijfveer en kleur vertegenwoordigt een bepaalde manier van denken, handelen en communiceren. Het begrijpen van deze drijfveren kan leiders en teamleden helpen om effectiever samen te werken en de organisatiedoelen te bereiken. De volgorde en de sterkte van die drijfveren kunnen per persoon verschillen. Management drives helpt om binnen een team of organisatie een gemeenschappelijke (verander)taal te spreken. Dit voorkomt eventuele miscommunicatie, verkeerde aannames en onbegrip.

De leiderschapsstijlen en bijhorende kleuren:

Management Drives in organisaties

Management Drives kan op 5 verschillende vlakken ingezet worden in organisaties. Persoonlijke ontwikkeling, teamdynamiek, leiderschapsstijl, communicatie en verandermanagement.

1. Persoonlijke Ontwikkeling:
Management Drives biedt inzicht in individuele drijfveren en helpt professionals bij het begrijpen van hun eigen sterke punten en valkuilen. Dit zelfbewustzijn is de eerste stap naar persoonlijke ontwikkeling en groei.

2. Teamdynamiek:
Door de drijfveren van teamleden te begrijpen, kunnen leiders de teamdynamiek optimaliseren en balanceren. Een gebalanceerd team dat verschillende drijfveren vertegenwoordigt, kan de verschillende talenten in het team bewuster in zijn voordeel inzetten en effectiever problemen oplossen.

3. Leiderschapsstijl:
Het model helpt leiders om hun eigen leiderschapsstijl te identificeren en aan te passen aan de behoeften van de organisatie. Een leider kan bijvoorbeeld meer nadruk leggen op resultaten (oranje) of op teambuilding (groen), afhankelijk van de context.

4. Communicatie:
Effectieve communicatie is essentieel in elke organisatie. Door de drijfveren van teamleden te begrijpen, kunnen leiders hun communicatiestijl aanpassen om beter begrepen te worden en conflicten te minimaliseren.

5. Veranderingsmanagement:
Bij organisatorische veranderingen kunnen verschillende drijfveren anders reageren. Het begrip van deze reacties stelt leiders in staat om veranderingen op een manier te leiden die acceptatie bevordert en weerstand minimaliseert.

Management Drives bij dpo2

Niet alleen voor onze klanten werken we graag met Management Drives, maar ook bij dpo2 gebruiken we deze tool graag. Nieuwe collega’s vullen na hun start een Management Drives vragenlijst in die zij door één van onze eigen gecertificeerde collega’s teruggekoppeld krijgen. Een groot deel van onze teams heeft ook al een teamsessie gedaan waarin we inzoomen op sterktes en zwaktes van het team. Met behulp van de Management Drives app kunnen mensen hun profielen naast elkaar leggen en goed vergelijken welke drijfveer de één meer of minder dan de ander in het profiel heeft en elkaar zo beter begrijpen. Op de werkvloer horen we mensen regelmatig en oordeelloos, de kleuren gebruiken om bepaald gedrag te typeren of verklaren.

Ook in de aansturing van collega’s is het een handige tool, als een leidinggevende de kleuren van een eigen teamlid goed kent is het heel makkelijk om aan de hand van een casus uit de dagelijkse praktijk gemakkelijk aan te geven wanneer die iets meer of minder gedrag van een van de drijfveren moet laten zien om tot een bepaald resultaat te komen. Door gebruik te maken van woorden die goed passen bij de primaire drijfveer van de medewerker (zoals bij een oranje/resultaatgericht persoon termen zoals efficiëntie en resultaat) vergroot de leidinggevende bijvoorbeeld de kans goed begrepen te worden door in dezelfde taal als de medewerker te spreken.

Bij onze klant

Bij klanten zetten we Management Drives bijvoorbeeld in om teams te begeleiden. Zo begeleidde we bijvoorbeeld bij Alimak het management team met behulp van Management Drives. De doelstelling voor de deelnemers van deze Management Drives dag was het verkrijgen van meer inzicht in zichzelf, de ander en teamdynamieken. Om vervolgens vanuit deze inzichten met elkaar samen te werken, de talenten van zichzelf en anderen bewust in te zetten en op deze manier te werken aan organisatiedoelstellingen.

De dag speelde zich af bij onze partner Beat the Barn in het Belgische Balen, door middel van boerenspellen uitgevoerd in een boerenweide wordt gedrag vanuit verschillende drijfveren inzichtelijk gemaakt. Van tevoren kreeg ieder teamlid al een individuele terugkoppeling van het eigen profiel zodat ze al bekend waren met de eigen drijfveren. Op de Management Drives dag werd er ingezoomd op de theorie rondom het teamprofiel en werden er een aantal spellen in teamverband gespeeld. De spellen kunnen op verschillende manieren ingezet worden waardoor het lukt het om voor de groep typische gedragingen en dynamieken naar voren laten komen. De teamleden ervaren hoe je vanuit dit inzicht de talenten van jezelf en anderen bewust in kunt zetten en wat de invloed van bepaalde drijfveren op gedrag is. Ook krijgen ze de mogelijkheid om – na bewustwording hiervan – met ander gedrag te oefenen. Ze doen bijvoorbeeld hetzelfde spel nog eens en komen door ander gedrag tot een ander resultaat. Aan het einde van de dag wordt besproken wat het team meer wil gaan doen en welk gedrag ze achter zich willen laten.

Waardevol instrument

Het Management Drives model is een waardevol instrument voor leidinggevenden en professionals die effectiever willen leidinggeven en/of samenwerken. Door de drijfveren van individuen en teams te begrijpen, kunnen organisaties en hun mensen een positieve en productieve werkomgeving creëren waarin het potentieel van elk teamlid optimaal benut wordt. Het model biedt niet alleen inzicht, maar ook concrete handvatten voor verbetering op zowel individueel als organisatieniveau.

Willen jullie ook aan de slag met Management Drives? Dpo2 begeleidt jullie team of organisatie graag met de inzet van Management Drives. Neem  voor meer informatie contact op met Regina Hol, Senior Regisseur en teamlead Talent + (Organisatie) Ontwikkeling regina@dpo2.nl.

triangle-down