De arbeidsmarkt is historisch krap: nog nooit waren er zo veel openstaande vacatures in Nederland.
Wil je groeien en succesvol zijn als organisatie dan moet je het juiste talent aantrekken en vervolgens zien te behouden. Hoe doe je dat? Simpel, met de juiste arbeidsvoorwaarden.
Salaris is zilver, arbeidsvoorwaarden zijn goud
Werknemers hechten steeds meer waarde aan een uitgebalanceerd pakket waarbij ze niet alleen kijken naar financiële voordelen, maar ook naar elementen als flexibiliteit, ontwikkelingsmogelijkheden en een gezonde werkomgeving. Waar vroeger salaris daar het belangrijkste onderdeel van was, zijn nu de randvoorwaarden steeds belangrijker. Denk aan mogelijkheden tot flexibel werken, het volgen van opleidingen en cursussen en vooral een gezonde werkomgeving.
Organisaties die inspelen op deze groeiende behoeften hebben een flinke voorsprong op de concurrentie. Zo zorgt het voor het beter aantrekken van talent, het versterken van loyaliteit en het bevorderen van betrokkenheid en productiviteit van medewerkers.
Kies bewust: welke arbeidsvoorwaarden vertellen jouw verhaal?
Hoe weet je welk pakket bij jouw organisatie past? Een passend pakket is namelijk voor iedere organisatie anders.
Bevraag medewerkers over wat zij belangrijk vinden en wat hun wensen zijn qua arbeidsvoorwaarden. Het is geen verrassing dat er maar weinig arbeidsvoorwaarden zijn die een medewerker niet belangrijk vindt. Werk met een ranking om tot gerichte prioriteiten te komen: laat medewerkers kiezen welke arbeidsvoorwaarde ze het belangrijkst vinden. Zo krijg je een goed beeld van wat er echt toe doet.
Bepaal als management team waar je wil staan op zaken als vertrouwen versus controle, individuele keuze versus uniformiteit, flexibel versus vastomlijnd. Deze keuzes vormen je ‘kompas’. Nieuwe arbeidsvoorwaarden zet je af tegen dit kompas. Zo kom je steeds tot de juiste keuze met de juiste onderbouwing. Ga je bijvoorbeeld maximaal voor ‘vertrouwen’, dan passen onbeperkte vakantiedagen mogelijk bij jouw organisatie. En willen jullie meer individuele keuzemogelijkheden, dan kun je kijken naar een individueel keuzebudget, opleidingsbudget of bijstortmogelijkheden in de pensioenregeling. Deze mogelijkheden kunnen vaak kostenneutraal worden ingezet.
Zorg dat je arbeidsvoorwaardenpakket onderstreept waar de organisatie voor staat. Is duurzaamheid belangrijk? Denk dan aan leasefietsen, een elektrisch wagenpark en het vergoeden van kilometers die lopend of op de fiets worden afgelegd.
Is duurzame inzetbaarheid een belangrijk speerpunt, dan kun je kijken naar het (al dan niet fiscaalvriendelijk) vergoeden van sportabonnementen.
Is collegialiteit en ‘familiesfeer’ belangrijk, dan ligt de focus meer op leuke bedrijfsuitjes en teamactiviteiten.
Bovenstaande voorbeelden zijn vooral gericht op tastbare arbeidsvoorwaarden. Maar laten we ook de quartaire voorwaarden niet vergeten. Denk dan aan cultuur en doorgroeimogelijkheden. Vooral in de huidige arbeidsmarkt waar de banen voor het uitzoeken zijn, zoeken sollicitanten een bedrijf dat bij hen past. Zo staan doorgroeimogelijkheden op de 5e plaats in de top 10 van arbeidsvoorwaarden.
Maar hoe kom je tot een uitgebalanceerd arbeidsvoorwaardenpakket? Dpo2 zet enkele aandachtsgebieden op een rij:
- Marktanalyse van moderne arbeidsvoorwaarden
Houd de laatste trends en ontwikkelingen bij. Zo zorg je dat het arbeidsvoorwaardenpakket aansluit bij de verwachtingen van medewerkers. Daarnaast zal het de employer branding van de organisatie versterken. - Harmonisatie van arbeidsvoorwaarden
Stroomlijn arbeidsvoorwaarden tot één consistent pakket voor alle medewerkers. Vergelijk verschillende beloningsstructuren, secundaire arbeidsvoorwaarden en andere personeelsregelingen en harmoniseer deze tot één passend pakket. - Werkingssfeeronderzoek CAO
Voer een werkingssfeeronderzoek uit om te bepalen of een CAO en/of een sectorpensioenfonds van toepassing is op de organisatie. Breng de risico’s hiervan in kaart om hier op de juiste manier invulling aan te geven. - Optimalisatie van de werkkostenregeling
Onderzoek de mogelijkheden voor netto vergoedingen binnen de werkkostenregeling. Zo kunnen zowel de organisatie als de medewerkers het maximale voordeel behalen. - Doorrekeningen en maatmanberekeningen
Maak gedetailleerde doorrekeningen en maatmanberekeningen die inzicht geven in de financiële impact van voorgestelde veranderingen in arbeidsvoorwaarden. Doe dat voor de voor werkgever en de werknemer. - OR traject
Indien je onderneming een personeelsvertegenwoordiging (PVT) of Ondernemingsraad (OR) heeft, is een aanpassing van de arbeidsvoorwaarden advies- of instemmingsplichtig. Betrek de PVT of OR tijdig in het proces.
“Wij hebben een mooie samenwerking met dpo2 voor de modernisering van onze arbeidsvoorwaarden. Gedurende het hele traject een professionele begeleiding van uitgedaagd worden keuzes te maken en onze standpunten in te nemen tot en met oplevering van het reglement en begeleidende presentatie voor instemmingstraject met de OR”
– Esther Lucassen, Involon
Streeft een organisatie naar groei en succes dan moet je de kracht van arbeidsvoorwaarden optimaal benutten. Dpo2 biedt maatwerkoplossingen die passen bij de unieke behoeften van elke organisatie. Neem voor meer informatie of advies vrijblijvend contact met ons op via info@dpo2.nl.