Hello, Goodbye!

Het belang van een warme offboarding

De arbeidsmarkt is krap en bedrijven halen alles uit de kast om nieuwe medewerkers binnen te halen en zo warm mogelijk te onthalen, met bloemen en welkomstpakketten. Maar veel medewerkers vertrekken vervolgens weer met de stille trom. “Terwijl juist een goede offboarding kan bijdragen aan het behoud van een positieve bedrijfscultuur en nieuwe deuren kan openen:, aldus Carien Goudsmits (Business Unit Director Recruitment + Interim). Carien is bij dpo2 verantwoordelijk voor Werving & Selectie en bemiddeling van HR professionals, voor vast of interim voor zowel klanten als voor dpo2.
Carien: “Het belang van een goede offboarding is samen te vatten in 4 belangrijke speerpunten. Natuurlijk wil je graag dat mensen bij je blijven werken, maar als ze – om wat voor reden dan ook – toch besluiten hun carrière elders voort te zetten is het belangrijk dat ze met een goed gevoel deze volgende stap kunnen zetten.”

1. Van medewerker naar merkambassadeur

Een goede offboarding zorgt voor behoud van de bedrijfscultuur, zodat vertrekkende medewerkers positieve ambassadeurs van je bedrijf blijven. De meeste mensen delen hun ervaringen met anderen, dus zorg ervoor dat ze positief zijn. Carien: “Op die manier houd je het professioneel en prettig voor de vertrekkende medewerker en maak je indruk op de overige collega’s. Dit leidt in de toekomst mogelijk tot nieuwe collega’s, klanten of zelfs terugkerende medewerkers!” Bij dpo2 geloven we niet alleen in een goede eerste, maar zeker ook in een goede laatste indruk. En een mooier compliment dan medewerkers die weer terug komen kun je bijna niet krijgen. Hallo boomerang recruitment!

2. Verzamelen van feedback

Carien: “In het ideale geval heb je een continue dialoog met je medewerkers en komt een vertrek en de reden daarvoor niet als een verrassing. Toch kan een goed gesprek bij vertrek nieuwe en waardevolle feedback en inzichten opleveren, die je kunnen helpen bij het vinden van verbeterpunten, voor het binden en boeien van medewerkers.” Hoe goed je ook denkt je medewerkers te kennen, echte aandacht – ook in een offboarding traject – blijft van onschatbare waarde!

3. Kennisoverdracht

Kennis, en dan met name ook het behoud van kennis, is belangrijk! Want wanneer medewerkers vertrekken, vertrekt er vaak ook een schat aan waardevolle kennis en ervaring. Carien: “De praktijk wijst uit dat die niet altijd allemaal vastligt in systemen en dat er dus veel kennis verloren gaat. Een goed offboardings proces kan ervoor zorgen dat deze kennis wordt vastgelegd en overgedragen aan collega’s, wat de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten waarborgt.”

4. Bescherming van bedrijfsinformatie

Door middel van een gestructureerd offboardingsproces kun je ervoor zorgen dat vertrouwelijke informatie wordt beschermd en dat toegangsrechten tot systemen en documenten op de juiste manier worden ingetrokken. Informatie die niet op straat mag komen te liggen, of die je graag binnen de organisatie wilt houden, blijft op deze manier daar waar het hoort.
Carien: “Kort samengevat: zorg voor een warm en persoonlijk afscheid. In een volgend artikel deel ik tips om dit proces efficiënt en effectief te beheren.”

Wil je meer weten over dit onderwerp neem dan contact op met Carien Goudsmits
Business Unit Director Recruitment + Interim
carien@dpo2.nl

Delen

Categorie

Thema's

triangle-down