Ziek en op vakantie: hoe zit dat precies?

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat er weer volop vragen binnenkomen over vakantieopname door zieke medewerkers. Want hoe zit het nu eigenlijk? Bouwt een zieke medewerker vakantiedagen op? Mag je vakantiedagen afschrijven? En wanneer vervallen die dagen?

We zetten de meest gestelde vragen én antwoorden voor je op een rij, zodat jij als werkgever weet waar je aan toe bent.

 

1. Bouwt een zieke medewerker vakantiedagen op?

Ja, dat doet hij of zij. Zolang een medewerker recht heeft op (gedeeltelijke) loondoorbetaling, bouwt hij wettelijke vakantiedagen op. Dat geldt ongeacht het ziektepercentage. Ook bovenwettelijke vakantiedagen worden doorgaans opgebouwd, tenzij in de arbeidsovereenkomst, cao of het personeelsreglement anders is bepaald.

2. Mag een zieke medewerker verlof opnemen?

Ja, een zieke medewerker mag gewoon vakantie aanvragen. Dat recht blijft tijdens ziekte bestaan. Als werkgever kun je een vakantieverzoek alleen weigeren wanneer de bedrijfsarts aangeeft dat er medische bezwaren zijn, of als er zwaarwegende bedrijfsbelangen spelen.

3. Gaan vakantiedagen van het saldo af tijdens ziekte?

Ja, in veel gevallen wel. Wanneer een medewerker vakantie opneemt, wil hij tijdelijk worden vrijgesteld van zijn re-integratieverplichtingen. In dat geval mogen vakantiedagen worden afgeschreven. Dit geldt met name als iemand al (gedeeltelijk) aan het werk is of aangepast werk verricht.

In situaties waarin de medewerker nog niet is gestart met re-integratie, vraagt dit om maatwerk. Denk aan bijvoorbeeld de vraag of een koffiemoment of belafspraak geldt als re-integratie. Twijfel je hierover? Neem contact op met de bedrijfsarts of een van onze regisseurs.

Let op: tijdens vakantiedagen heeft een medewerker recht op 100% loondoorbetaling.

4. Verlopen vakantiedagen van zieke medewerkers ook?

Ja, ook zieke medewerkers krijgen te maken met het vervallen van vakantiedagen. De wettelijke vervaltermijn van zes maanden geldt, tenzij de medewerker door ziekte écht niet in staat is geweest om vakantie op te nemen — bijvoorbeeld door een intensief medisch traject of langdurige opname.
In die uitzonderlijke gevallen geldt een ruimere verjaringstermijn van vijf jaar.

5. Moet een zieke medewerker vakantie aanvragen?

Ja. Ook tijdens ziekte moet de medewerker vakantie op de gebruikelijke manier aanvragen bij de werkgever. Deze aanvraag kan vervolgens worden beoordeeld, waarbij je als werkgever eventueel advies kunt inwinnen bij de bedrijfsarts over mogelijke gevolgen voor het herstel.

Hulp nodig bij een specifieke situatie?

Ziekte en vakantie kunnen in de praktijk behoorlijk complex zijn. Wat mag wel, wat niet — en hoe blijf je in gesprek met je medewerker? Onze regisseurs denken graag met je mee. Neem gerust contact met ons op voor advies op maat.

triangle-down