Waarom een RI&E belangrijk is

Ondernemen is risico’s lopen

Een ondernemer loopt risico’s. Het product of dienst moet verkocht worden, je klanten moeten betalen, je moet het juiste personeel vinden. Allemaal risico’s. Dat hoort nu eenmaal bij het ondernemerschap. Zolang alles goed gaat, verdien je er met je personeel een aardige boterham mee.

Maar ken je wel alle risico’s? Ook voor je personeel en je materieel?

Maar wat als er plotseling een ongeval met een machine gebeurt? Een medewerker gevaarlijke stoffen binnenkrijgt? Of als iemand uitvalt omdat hij of zij te zwaar werk heeft, of te veel? Dan staat de productie stil, of moet je het met een persoon minder doen. Daar komen nog de kosten van verzuim en mogelijke reparaties bij. Bovendien brengt het je goede naam in gevaar. Kortom, behoorlijke risico’s!

In de Arbowet staat dat je werknemers veilig en gezond moeten kunnen werken. Met de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) wordt onderzocht welke risico’s er zijn in jouw organisatie en welke maatregelen al genomen zijn. Daarnaast worden bestaande risico’s geëvalueerd en geprioriteerd en wordt een Plan van Aanpak opgesteld.

Met een actuele RI&E verklein je dus de kans op verzuim, ongevallen en arbeidsongeschiktheid en voldoe je tevens aan de Arbowet. De Inspectie SZW controleert bovendien regelmatig bedrijven in verschillende sectoren. Hierbij wordt ook gecontroleerd of je over een actuele RI&E beschikt.

Een RI&E kan volledig door een Arbo adviseur uitgevoerd worden. Dan weet je zeker dat dit snel, efficiënt en deskundig wordt opgepakt. Maar je kunt ook zelf een RI&E opstellen en deze vervolgens laten toetsen door een gecertificeerde arbodeskundige. Nadeel van zelf opstellen is dat het vaak meer tijd en energie kost.

Door je zaken goed op orde te hebben krijg je meer inzicht in jouw specifieke risico’s en verklein je de kans op een groot aantal problemen.

triangle-down