dpo2 leiderschapsprogramma

In ons leiderschapsprogramma leer je jezelf beter kennen als leidinggevende. Niet alleen theorie of doen wat er ‘in de boekjes staat’, maar handelen vanuit eigen kracht en authenticiteit. Als je jouw talenten en voorkeuren inzet, ben je nog beter in staat jouw team aan te sturen. We maken een praktische vertaalslag naar jouw werkomgeving zodat je er morgen direct mee aan de slag kan.

We vinden het belangrijk dat je veel kunt sparren met gelijkgestemden. Vanuit de literatuur weten we dat je 70% leert vanuit je eigen dagelijkse praktijk, 20% door interactie met anderen en 10% door opleidingen en trainingen. Het programma maakt gebruik van al deze methodieken wat het leren leuk en interactief maakt en zorgt ervoor dat je de kennis ook effectief kunt toepassen.

Er is één cruciale factor voor goed leiderschap; en dat ben jij!

Je bent begonnen als professional en je hebt in een aantal jaren inhoudelijke kennis en ervaring opgebouwd waarmee je waarde toevoegt aan het bedrijf waarvoor je werkt. Inmiddels is daar ook een leidinggevende verantwoordelijkheid aan toegevoegd. Een leuke uitdaging waarbij je allerlei nieuwe dingen tegen komt, bijvoorbeeld:

 • Hoe geef ik leiding aan collega’s die ouder zijn en/of die al langer bij het bedrijf werkzaam zijn dan ik?
 • Hoe maak ik de stap van teamlid (directe collega) naar leidinggevende?
 • Hoe ontwikkel ik mijn eigen stijl van leidinggeven?
 • Hoe motiveer ik mensen?
 • Hoe voer ik een lastig gesprek?
 • Hoe ga ik om met weerstand en hoe kan ik dat ombuigen naar betrokkenheid
 • Ik heb behoefte aan een sparringpartner, maar die vind ik niet binnen hetzelfde bedrijf

Voor wie

Ons leiderschapsprogramma is een ontwikkelingsprogramma om jou als professional ook verder te ontwikkelen als leidinggevende. Omdat we veel werken vanuit jouw dagelijkse praktijk is het een voorwaarde dat je al een team leidt op het moment van het programma. Idealiter heb je ongeveer een half jaar tot maximaal twee jaar leidinggevende ervaring. Daarnaast heb je minimaal een HBO werk- en denkniveau.

Het programma

De kracht van het programma zit erin dat je, samen met andere professionals die hun leidinggevende kwaliteiten een boost willen geven, aan de slag gaat. Je leert van elkaar, krijgt feedback van elkaar en kunt elkaar buiten het programma (blijven) opzoeken. Dpo2 zal daarin een faciliterende rol spelen door middel van een dpo2 leiderschapscommunity.

Het programma bestaat uit 3 trainingsdagen en heeft een doorlooptijd van 6 maanden. Voor we van start gaan met de eerste dag heb je een intakegesprek samen met jouw leidinggevende en een van de coaches die het leiderschapsprogramma begeleiden. We voeren dit gesprek bij jou in de organisatie, juist omdat we goed willen begrijpen in welke context jij werkt. Tijdens de intake worden jouw leerdoelen en verwachtingen besproken. Voorafgaand aan de intake heb je jouw leerdoelen opgesteld aan de hand van een Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) en deze besproken met je leidinggevende. Jouw leerdoelen zijn de rode draad voor jou gedurende het hele programma.

Tussen de verschillende modules door ben je actief bezig het geleerde in de praktijk te brengen en word je door middel van 1-op-1 coaching, samenwerking met jouw buddy (dit is een andere deelnemer uit de groep die je zelf kiest aan het einde van de eerste dag) en intervisie op een andere manier aan het denken gezet over jouw ontwikkeling. Twee maanden na de laatste module heb je een evaluatiegesprek met je leidinggevende en een talent & ontwikkelcoach van dpo2 om te bespreken of je jouw leerdoelen hebt bereikt, welke inzichten je hebt verkregen, én hoe je dit in de toekomst vast kunt houden. We stimuleren je om na het programma lid te worden van de dpo2 leiderschapscommunity en door te gaan met je buddy en de intervisiegroep

INTERVISIE

Hoe denken doen wordt
Intervisie is een georganiseerd gesprek tussen de deelnemers van het leiderschapsprogramma, over vraagstukken op het snijvlak van “persoonlijk” en “professioneel”. Dat wil zeggen: als mens neem je allerlei persoonlijke ervaringen, patronen en perspectieven mee naar je werk, die bepalen hoe je interpreteert en reageert in de professionele context. Op dat snijvlak ontstaan soms situaties die je als mens én als professional uit balans kunnen brengen.
Tijdens een intervisie breng je een situatie in, en krijg je tips en adviezen van de andere deelnemers waarmee je zo’n situatie de volgende keer beter aan kunt pakken. Dat kan gaan om hele praktische tips maar ook over bevestiging (“je bent niet de enige”), inzichten in je eigen gedrag en aannames, en nieuwe perspectieven om naar de situatie te kijken.

COMMUNITY

De kracht van samen
Zoals gezegd zit de kracht van het programma erin dat je samen met andere professionals die op hetzelfde punt in hun loopbaan staan aan de slag gaat. Je leert van elkaar, krijgt feedback van elkaar en kunt elkaar buiten het programma (blijven) opzoeken. Dpo2 zal daarin een faciliterende rol spelen door middel van een dpo2 leiderschapscommunity.

Wij hebben de ervaring dat in grotere organisaties vaak een aantal zaken zijn ingericht die bijdragen aan kennisoverdracht, sparren met gelijkgestemden en het kunnen terugvallen op een (intern) netwerk. In minder grote organisaties is dat niet altijd mogelijk of aanwezig. Met onze dpo2 Leiderschapscommunity nemen wij deze functie over. Gedurende het programma ga je al actief aan de slag met hetgeen je tijdens opleidingsdagen leert. De dpo2 Leiderschapscommunity zorgt voor verankering daarvan in jouw eigen praktijk, ook na het programma. Daarnaast zullen, zowel op vraag vanuit de leden als op initiatief van dpo2, workshops worden aangeboden met actuele (nieuwe) thema’s.

Na afloop van het leiderschapsprogramma:

  • Heb je inzicht in je eigen voorkeuren en talenten en weet je deze in te zetten bij het leidinggeven aan jouw team;
  • Heb je beter inzicht in de taken en de rol van de leidinggevende. Je kunt verschillende leiderschapsstijlen hanteren;
  • Kun je omgaan met de persoonlijkheid en de belangen van je medewerkers;
  • Weet je resultaten te behalen met je team en breng je veranderingen teweeg;
  • Weet je teamleden beter te motiveren en effectiever te delegeren;
  • Beschik je over sterker ontwikkelde sociale en communicatieve vaardigheden en weet je hoe je verschillende personeelsgesprekken kunt aanpakken;
  • Heb je een netwerk opgebouwd van externe ‘collega leidinggevenden’ waar je mee kunt sparren en kun je, wanneer je dat wilt, terugvallen op de Talent & Ontwikkelcoaches van dpo2;
  • Kun je gebruik maken van de trainingsmodules van dpo2 (via SkillsTown) die digitaal aangeboden worden.

Het programma wordt begeleid door:

Hans Deelen
Business Unit manager
Talent + Ontwikkeling dpo2
Hans@dpo2.nl
06-22548711


“Mijn overtuiging is dat authentiek, persoonlijk leiderschap het verschil maakt. Mensen én organisaties hierdoor beter laten functioneren”.

 

Criste Vergouwen
Senior Regisseur
Talent +Ontwikkeling dpo2
Criste@dpo2.nl
06-14460138


“Of het nu gaat om iets in beweging brengen, veranderen of een project volbrengen, het resultaat staat of valt met samenwerking. Ik ben een verbinder en breng mensen graag bij elkaar om krachten te bundelen”.

 

Wil je meer weten of je aanmelden neem dan contact op met een van ons. Wij vertellen je alles over wat het leiderschapsprogramma voor jou en voor jouw organisatie kan betekenen.